Długotrwała dieta wysokotłuszczowa rozszerza talię i obkurcza mózg

Długotrwała dieta wysokotłuszczowa rozszerza talię i obkurcza mózg

Nowe badania pokazują, że tłuste potrawy mogą nie tylko powiększać talię, ale mogą również zaostrzać chorobę Alzheimera oraz powodować depresję i niepokój.

Nowe badania pokazują, że tłuste potrawy mogą nie tylko powiększać talię, ale także siać spustoszenie w mózgu.

Międzynarodowe badanie prowadzone przez neurologów UniSA, profesora Xin-Fu Zhou i profesora nadzwyczajnego Larisę Bobrovską, wykazało wyraźny związek między myszami karmionymi dietą wysokotłuszczową przez 30 tygodni, co prowadziło do cukrzycy, a następnie do pogorszenia ich zdolności poznawczych, w tym do rozwoju lęku , depresja i nasilenie choroby Alzheimera.

Myszy z zaburzeniami funkcji poznawczych częściej przybierały na wadze z powodu słabego metabolizmu spowodowanego zmianami w mózgu.

Naukowcy z Australii i Chin opublikowali swoje odkrycia w Metabolic Brain Disease .

Neurobiolog i biochemik z UniSA, profesor Larisa Bobrovskaya, twierdzi, że badania uzupełniają rosnącą liczbę dowodów łączących przewlekłą otyłość i cukrzycę z chorobą Alzheimera, która według prognoz osiągnie 100 milionów przypadków do 2050 roku.

„Otyłość i cukrzyca upośledzają centralny układ nerwowy, zaostrzając zaburzenia psychiczne i pogorszenie funkcji poznawczych. Wykazaliśmy to w naszym badaniu na myszach” – mówi dr hab. Bobrovskaya.

W badaniu myszy losowo przydzielono do standardowej diety lub diety wysokotłuszczowej na 30 tygodni, zaczynając od 8 tygodnia życia. Przyjmowanie pokarmu, masa ciała i poziom glukozy były monitorowane w różnych odstępach czasu, wraz z testami tolerancji glukozy i insuliny oraz zaburzeniami funkcji poznawczych.

ZOBACZ: https://www.tvtu.pl/

Myszy na diecie wysokotłuszczowej znacznie przybrały na wadze, rozwinęły oporność na insulinę i zaczęły zachowywać się nienormalnie w porównaniu z tymi karmionymi standardową dietą.

Genetycznie zmodyfikowane myszy z chorobą Alzheimera wykazały znaczne pogorszenie funkcji poznawczych i patologiczne zmiany w mózgu podczas stosowania diety wysokotłuszczowej.

„Otyłe osoby mają około 55 procent zwiększone ryzyko zachorowania na depresję, a cukrzyca podwoi to ryzyko” – mówi dr hab. Bobrovskaya.

„Nasze odkrycia podkreślają znaczenie zajęcia się globalną epidemią otyłości. Połączenie otyłości, wieku i cukrzycy najprawdopodobniej doprowadzi do spadku zdolności poznawczych, choroby Alzheimera i innych zaburzeń zdrowia psychicznego”.


Źródło historii:

Materiały dostarczone przez University of South Australia . Uwaga: Treść można edytować pod kątem stylu i długości.


Dodaj komentarz

Previous post CATL wprowadza na rynek akumulator CTP 3.0 „Qilin”, osiągając najwyższy poziom integracji na świecie
Next post Kosmetyki od Paese powinny znaleźć się w każdej kobiecej kosmetyczce!